Site icon GIGASERVER.CZ / Znalostní báze

Jak nainstalovat MediaWiki?


Pokud chcete na své doméně používat  wiki systém MediaWiki, je nutné mít předplacený hostingový tarif (pro MediaWiki minimálně PRAKTIK). Kompletní nabídku hostingových tarifů naleznete zde.

INFO: Kliknutím obrázky zvětšíte.

Pro samotnou instalaci postupujte následovně:

1. Stažení instalačního balíčku – na této adrese naleznete instalační balíček. Doporučujeme vždy stažení co nejnovější verze.

2. Nahrání souborů na FTP – stažený balíček v počítači rozbalte a nahrajte na FTP (návod naleznete zde). Obsah složky s názvem domény by měl vypadat podobně jako na obrázku níže.

3. Zahájení instalace – zadejte název Vaší domény do prohlížeče a zobrazí se Vám úvodní stránka MediaWiki, kliknutím na odkaz “set up the wiki” instalaci zahájíte. Následně se Vám zobrazí výber jazyka (je dostupná i čeština). Po výběru požadovaného jazyka kliknete na “Pokračovat”. Jako další proběhna kontrola prostředí. To bude v pořádku. Kliknete na “Pokračovat”.

4. Nastavení připojení k databázi – zde je nutné použít údaje, které máte nastaveny v administraci v sekci “Databáze”. Jako typ databáze vyberte MySQL. Ostatní údaje naleznete v administraci.

Údaje z administrace doplníte podle obrázku níže a kliknete na “Pokračovat”.

5. Nastavení databáze – v dalším kroku můžete ponechat základní nastavení databáze, tedy úložiště InnoDB a znakovou sadu Binární. Kliknete na “Pokračovat”.

6. Dokončení instalace – v tomto kroku zvolíte název wiki a nastavíte přístupové údaje pro administrátora. Následně můžete vybrat, zda chcete pokračovat v nastavování nebo wiki rovou nainstalovat. Pokud se rozhodnete pokračovat v nastavování, tak je v dalším kroku možné určit jestli je wiki veřejná, soukromá nebo pouze pro registrované. Také je možné nastavit např. licence u článků a další rozšíření, jako například nastavení vlastního loga. Po výběru dalšího postupu instalace kliknete na “Pokračovat”. Dále musíte opět kliknutím na “Pokračovat” potvrdit zahájení instalace a po dokončení opět kliknete na “Pokračovat”.

7. Umístění souboru LocalSettings.php na FTP – po dokončení instalace se vytvoří soubor LocalSettings.php. Tento soubor si uložte do počítače a následně se vraťte k FTP klientovi a stažený soubor nahrajte do složky s názvem domény.

Pokud jste vše nastavili správně, je instalace dokončena. Hlavní stránka wiki se Vám zobrazí po zadání domény do prohlížeče. Do adminsitrace se můžete přihlásit v pravém horním rohu stránky.

Exit mobile version