Site icon GIGASERVER.CZ / Znalostní báze

Jak přesměrovat doménu na https


Pokud máte na své doméně aktivní SSL certifikát, je možné prezentaci přesměrovat na protokol https, který šifruje přenos dat. Aby prezentace směřovala na https a tedy běžela ve tvaru https://domena.cz, je potřeba na FTP vytvořit soubor, který pojmenujte “.htaccess“, případně pokud již existuje, bude nutné jej editovat. Do souboru .htaccess vložte/přidejte následující kód:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301,NC]

Pokud máte svou doménu zaregistrovanou v Google v Nástrojích pro vývojáře, nezapomeňte si i zde nastavit, že doména nově využívá https. To provedete tím, že web znovu přidáte, nově ale s https.

APLIKACE

Pokud používáte veřejně dostupné redakční systémy či e-shopy, většinou není úprava souboru .htaccess nutná. Níže naleznete návody pro nejpoužívanější z nich.

WordPress

Ve WordPressu obvykle stačí v levém menu zvolit Nastavení -> Obecné. Zde přenastavte třetí a čtvrtou hodnotu Instalace WordPressu (URL) a Úvodní stránka webu (URL) na hodnotu https://nazevdomeny.cz, čili jen přidáte písmeno s za text http a nastavení uložte.

Někdy se může stát, že toto nastavení nepomůže. V takovém případě můžete zkusit některý z pluginů k tomu určený, např. ReallySimpleSSL, případně je možná opět úprava souboru .htaccess

Prestashop

V Prestashopu nastavení SSL naleznete v levém menu v nabídce Konfigurace -> Hlavní. Zde nejdříve klikneme na odkaz Před povolením SSL klikněte prosím sem pro použití HTTPS protokolu.

Adminastrace Prestashopu se tím přesměruje a zároveň zkontroluje, že je SSL certifikát opravdu nainstalován, a následně povolí nastavit https přes tlačítko Povolit SSL a Vynutit SSL pro všechny stránky. Nastavení uložte.

 Joomla

Přejděte do administrace systému Joomla na adrese mojedomena.cz/administrator. Konfiguraci SSL naleznete v menu Systém -> Globální nastavení -> záložka Server. Zde naleznete možnost Vnutit SSL, nastavte ji na Kompletní stránky a volbu uložte.

Exit mobile version