Site icon GIGASERVER.CZ / Znalostní báze

Některé e-maily mi jsou doručeny s velkým zpožděním. Čím je to způsobeno?


Na našich serverech je využíván Greylisting. Jeho přítomnost poznáte na dvou věcech. Za prvé se sníží počet spamů, za druhé Vám některé emaily přijdou se zpožděním. Chcete-li vědět více o Greylistingu, čtěte dále.

Greylisting vychází z předpokladu, že spammer je někdo kdo chrlí velké množství emailů a jejich dalším osudem se nezabývá. K tomu, aby takové množství emailů odeslal, používá většinou nějaký skript nebo cizí zavirovaný počítač, který za něj práci udělá. Legitimní odesílatel naopak používá mailserver, který splňuje internetové normy a tím se od něj výrazně liší.

Jakmile přijde první email z nové adresy zaznamená si Greylist

* IP adresu serveru odesilatele,
* emailovou adresu odesilatele,
* emailovou adresu příjemce,

poté email zahodí a vrátí toto chybové hlášení:
4.7.1 Greylisting in action, please come back in 00:30:00

Chyba říká, že server příjemce je dočasně nedostupný a že za 30 minut bude vše fungovat jak má. Správně nastavený server odesílatele v tuto chvíli email uloží do fronty a zkusí to znovu později. Při dalším pokusu už je email normálně přijat a uložen do schránky příjemce.

Aby nechodily všechny emaily se zpožděním, udržují se informace na greylistu nějakou delší dobu (30 dnů) a každým dalším emailem se o tuto dobu prodlužují. Pokud s někým komunikujete pravidelně, spozdí se jen jeho první email.

Jak bylo řečeno na začátku, spam je většinou odeslán za podivných podmínek s podvrženými adresami odesílatele a neexistuje tak možnost pokus o doručení zopakovat. Proto by se metoda greylistingu mohla stát účinným nástrojem v boji proti spamu.

Další informace o funkci greylist můžete nalézt zde
www.lupa.cz/clanky/greylisting-nova-metoda-boje-proti-spamu/

Exit mobile version