Site icon GIGASERVER.CZ / Znalostní báze

Jak nainstalovat Drupal?


Pokud chcete na své doméně používat redakční systém Drupal, je nutné mít předplacený hostingový tarif (doporučujeme minimálně tarif PRAKTIK). Kompletní nabídku hostingových tarifů naleznete zde.

INFO: Kliknutím obrázky zvětšíte.

Pro samotnou instalaci postupujte následovně:

1. Příprava webhostingu před instalací – redakční systém Drupal vyžaduje pro provoz MySQL databázi. Tu můžete vytvořit v administraci v sekci “Databáze”. Podrobný návod jak vytvořit novou databázi naleznete zde.

2. Stažení instalačního balíčku – na adrese https://drupal.org/project/drupal naleznete různé verze redakčního systému. Doporučujeme vždy stažení co nejnovější verze.

3. Nahrání souborů na FTP – stažený balíček v počítači rozbalte a nahrajte na FTP (návod naleznete zde). Obsah složky s název domény by měl vypadat podobně jako na obrázku níže.

4. Příprava češtiny – pokud chcete mít Drupal v českém jazyce, stáhněte prosím českou lokalizaci na stránce https://localize.drupal.org/translate/languages/cs. Vyberte stejnou verzi lokalizace jako je verze instalačních souborů. Stáhněte požadovaný soubor a nahrajte ho na FTP do složky /vasedomena.cz/profiles/standard/translations.

5. Oprava souboru .htaccess – mezi instalačními soubory je i soubor .htaccess, který obsahuje zakázané direktivy. Ty je nutné zakomentovat.  Nejdříve si zadejte Vaši doménu do prohlížeče a zobrazí se Vám chyba, viz. obrázek níže. V textovém poli vlevo jsou vypsány nepovolené direktivy, v poli vpravo je pak opravená verze. Opravu provedete následovně.

  1. V FTP klientovi najdete soubor .htaccess (pokud ho nevidíte, zkontrolujte zda máte zobrazeny skryté soubory – více zde).
  2. Soubor .htaccess upravte, buď zvolte přímo upravit v FTP klientovi nebo soubor zkopírujte zpět do PC, otevřete ho v nějakém editoru (notepad, pspad), upravte a nahrejte zpět na FTP.
  3. Soubor editujte tak, že smažete celý jeho obsah a nově tam zkopírujete to, co je v prohlížeči v pravém textovém poli a uložíte.

6. Zahájení instalace – zadejte název Vaší domény do prohlížeče a pokud je soubor .htaccess správně opraven, zobrazí se Vám 1. krok instalace. Zvolit můžete typ “Standard” a kliknete na “Save and continue”. V dalším kroku zvolíte jazyk, pokud jste na FTP správně umístili českou lokalizaci, bude v nabídce i čeština. Po výběru jazyka kliknete na “Save and continue”. Dále proběhne kontrola požadavků, kde by neměl být žádný problém.

7. Nastavení připojení k databázi – zde je nutné použít údaje, které máte nastaveny v administraci v sekci “Databáze”. Jako typ databáze vyberte MySQL, MariaDB, nebo ekvivalentní. Ostatní údaje naleznete v administraci.

Údaje z administrace doplníte podle obrázku níže a kliknete na “Uložit a pokračovat”.

 

8. Dokončení instalace – pokud jste správně vyplnili připojení k databázi, objeví se stránka, kde vyplníte základní údaje o webu, nastavíte přístupové údaje apod. Po vyplnění tabulky kliknete na “Uložit a pokračovat”. Následně bude instalace dokončena.

V případě potíží s instalací můžete kontakovat technickou podporu.

Exit mobile version