Seznam uživatelů a oprávnění

V nabídce uživatele je zobrazen seznam uživatelů, kteří mají oprávnění u účtu provádět zásahy. Každý uživatel přitom může mít různá oprávnění, kterými jsou:

  • Vypsat služby účtu
  • Vypsat uživatele
  • Přidat uživatele
  • Odebrat uživatele
  • Upravit oprávnění uživatele
  • Vypsat kontakty
  • Přidat kontakt
  • Objednat služby
  • Změnit kontakt služby
  • Vypsat faktury
  • Vygenerovat výzvu k platbě
  • Zaslat fakturu e-mailem
  • Smazat nepovinnou výzvu k platbě
  • Používat kredit kontaktů
  • Přistupovat do administrace služeb
  • Superuživatelské oprávnění – viz níže

Přidělená oprávnění každého uživatele, který je s účtem spojen, lze zjistit a přenastavit přes ikonu  (pokud k tomu máte přiděleno oprávnění). Odstranit uživatele ze správy účtu lze skrze ikonu Smazat . Pro smazání uživatele platí, že se nesmí jednat o posledního uživatele pro daný účet.

Přidání nového uživatele pod účet

Zahájení přidání nového uživatele pod účet lze přes tlačítko Přidat uživatele pod tento účet. Probíhá v těchto krocích:

  1. Do zobrazeného dialogového okna zadáme emailovou adresu nového uživatele a klikneme na tlačítko Odeslat.
  2. Na emailovou adresu, kterou jsme zadali, dorazí email s odkazem k registraci uživatele pod nový účet.
  3. Jsou dvě varianty:
    1. přizvaná emailová adresa již je v systému vedena – uživatel zvolí přihlásit a zadá svůj login a heslo. Tím je k účtu připojen a automaticky je mu otevřen, ze začátku však s minimálním oprávněním (pouze výpis služeb).
    2. přizvaná emailová adresa ještě není v systému vedena – uživatel zvolí Registrovat a vyplní formulář k registraci nové emailové adresy do systému. Jakmile formulář vyplní a potvrdí, je automaticky přihlášen s minimálním oprávněním (pouze výpis služeb).
  4. Jakmile je nová emailová adresa (tedy uživatel) k účtu připojena, objeví se nový uživatel v seznam uživatelů a je třeba přes jiného uživatele s dostatečným oprávněním novému uživateli přenastavit jeho oprávnění přes ikonku , jak jsme si popisovali výše.

Oprávnění superuživatel

Každý účet má přiřazen jednoho uživatele, který má oprávnění „superuživatele“. Tento uživatel je zvýrazněn ikonou modré hvězdy . Jedná se o uživatele, který je pro daný účet veden jako hlavní a nemůže být zrušen dříve, než toto oprávnění předá jinému uživateli. Předání musí provést přímo samotný superuživatel, který tím zároveň uživateli, kterému toto oprávnění předal, přiřadil maximální možná oprávnění. Předání tohoto oprávnění lze provést přes ikonu u účtu, kterému si přejete oprávnění předat.

Poznámky:

  • U starších účtů se můžete setkat se situací, že mají superuživatelů více. To je způsobeno převodem ze starého administrátorského systému, kdy při převodu nebyl systém schopen rozlišit, který uživatel má být nastaven jako hlavní, proto toto oprávnění přiřadil pro všechny převedené uživatele. V takovém případě si mohou superuživatelé navzájem mezi sebou toto oprávnění odebrat až do situaci, kdy zůstane superuživatel jeden.
  • Superuživatel sice může být pouze jeden, nicméně to neznamená, že nemůžete více uživatelům přiřadit maximální oprávnění. Jediný rozdíl mezi superuživatelem a uživatelem, který má maximální oprávnění, je ten, že superuživatel nemůže být z účtu odstraněn.

 

Napsat komentář